آشنایی با انواع لایه بردار پوست و نحوه استفاده از هریک
در صورت نیاز به مشاوره تماس بگیرید 09129557140
آیا میدانید که پوست بدن پیوسته در حال بازسازی است؟ به عبارت دیگر، هر 30 روز یکبار، سلولهای مرده، از سطح پوست جدا میشوند و جای خود را به سلولهای جدیدتر و جوانتر میدهند. اگر این فرایند به طور کامل اتفاق نیفتد، شاهد پوسته پوسته شدن، کدر شدن و زبر شدن پوست خواهیم بود و اینجا همان جایی است که پای پیلینگ یا لایه برداری پوست به میان میآید. با استفاده از انواع لایه بردار پوست میتوانید شادابی و طراوت را به صورت خود بازگردانید و مشکلات پوستی خود را برطرف کنید. با ما همراه باشید تا با انواع لایه بردار پوست و نحوه استفاده از هر یک از آنها بیشتر آشنا شوید.
لایه برداری پوست چیست؟
گفتیم که به طور طبیعی، سلولهای جدید پوست جایگزین سلولهای مرده میشوند، اما گاهی توان پوست برای این جایگزینی کافی نیست. به عنوان مثال، با افزایش سن، قدرت کلاژنسازی پوست کم میشود و برای دفع سلولهای مرده، نیاز به یک عامل خارجی است. این عامل خارجی همان فرایند لایه برداری است که انواع مختلفی دارد. در ادامه، با انواع لایه بردار پوست و نحوه استفاده از هر یک، آشنا میشوید.
انواع لایه بردار پوست
پیلینگ یا لایه برداری پوست به 3 روش کلی انجام میشود. انتخاب هر یک از این روشها، بستگی به هدف شما از لایه برداری پوست و نظر پزشک متخصص دارد.
- لایه برداری شیمیایی
- لایه برداری فیزیکی
- لایه برداری پوست با لیزر
لایه برداری شیمیایی و فیزیکی، به دو روش کلینیکی و خانگی قابل اجرا هستند که در ادامه به آنها میپردازیم:
لایه برداری پوست به روش شیمیایی و کلینیکی
در این روش، معمولا از رتینول، اسیدهای ضعیف و آنزیمهایی برای لایه برداری پوست استفاده میشود. اما بسته به اینکه غلظت این مواد چقدر باشد و چه مدتی روی پوست بمانند، لایه برداری شیمیایی هم به سه دسته، سطحی، متوسط و عمیق تقسیم میشود.
لایه برداری سطحی
در این نوع لایه برداری، از هیدروکسی اسیدهایی مانند آلفا هیدروکسی اسید و بتا هیدروکسی اسید، با غلظتهایی بین 20 تا 70 درصد استفاده میشود. با این روش میتوان چروکهای خفیف، تیرگی و اثر جوشهای قدیمی در اپیدرم را برطرف کرد.
لایه برداری متوسط
در این نوع از لایه برداری، از تری کلرو استواستیک (TCA) با غلظتهای متوسط استفاده میشود. این مواد به عمق بیشتری از پوست نفوذ میکنند و میتوانند مشکلاتی مانند اسکار آکنه، تغییرات رنگ پوست و تغییرات پوست بر اثر آفتاب و خطوط پوستی را برطرف کنند. این روش برای پوست صورت استفاده نمیشود.
لایه برداری عمیق
ترکیبات به کار رفته در این نوع لایه برداری، ترکیبات فنل هستند. این ترکیبات قوی، عوارضی مانند بیهوشی دارند و لازم است که فرد بستری شود. عمق نفوذ این ترکیبات در پوست تا حدی است که میتوانند اسکارها و ضایعات رشد یافته پیشسرطانی، آثار عمیق ناشی از افزایش سن و آفتاب سوختگی و همچنین چینهای خشن پوستی را درمان کنند.
لایه برداری پوست به روش شیمیایی و خانگی
دقت داشته باشید که استفاده از لایه بردارهای شیمیایی در خانه، کار حساسی است. احتمال دارد این کار با عوارض جانبی همراه باشد، بنابراین پیش از تصمیمگیری، حتما با یک متخصص پوست مشورت کنید. رعایت این نکات کمک میکند تا نتایج بهتری بگیرید:
- حتما قبل از شروع کار، از خودتان تست آلرژی بگیرید.
- با مقادیر کم لایه بردار شروع کنید و پوستتان را به تدریج عادت دهید.
- حداقل زمان ماندن لایه بردار روی پوست، 30 ثانیه و حداکثر آن 5 دقیقه است.
- حداقل 24 ساعت بعد از لایه برداری، محصولات حاوی انواع اسیدها را استفاده نکنید.
بعضی از انواع متداول لایه بردارهای شیمیایی عبارتند از:
- لایه بردار آنزیمی کدو حلوایی
- لایه بردار آرایشی اسید لاکتیک 40%
- لایه بردار 25% اسید ماندلیک
- ژل لایه بردار اسید سالیسیلیک 20%
- ژل لایه بردار اسید گلیکولیک 30%
- لایه بردار پوست 14% جسنر
لایه برداری پوست به روش فیزیکی و کلینیکی
لایه برداری فیزیکی و کلینیکی، در برخی اسپاها و آرایشگاهها هم انجام میشود، اما توصیه میکنیم برای اطمینان از سلامت و بهداشت وسایل مورد استفاده، به کلینیکهای تخصصی پوست مراجعه کنید. دو روش متداول برای این کار وجود دارد که عبارتند از:
میکرودرم ابریژن
این روش که کاملا غیرتهاجمی و امن است، با دستگاه میکرودرم انجام میشود. این دستگاه به کمک کریستالهای بسیار ریز و یا نوک الماسی، کار لایه برداری را انجام میدهد. استفاده از این روش برای تمام تیپهای پوستی مناسب است و میتواند در از بین بردن بعضی لکههای پوستی و صاف و یکدست کردن بافت پوست، موثر باشد.
هیدرودرم ابریژن
این روش، جدیدترین نوع میکرودرم ابریژن است. در این روش، بدون استفاده از کریستال و تنها با ماساژ پوست، سلولهای مرده و فرسوده جدا میشوند. پس از آن، با استفاده از یک سرم آنتیاکسیدانی، میتوان پوست را آبرسانی و بافتهای آسیب دیده آن را ترمیم کرد. میزان اثربخشی درمان در این روش، بسیار چشمگیر است.
لایه برداری پوست به روش فیزیکی و خانگی
سنگ پا و سفید آب نمونههایی از قدیمیترین لایه بردارهای فیزیکی خانگی هستند. مزیت استفاده از لایه بردارهای فیزیکی، سادگی و دسترسی آسان به آنها است. این لایه بردارها که حاوی ذرات ریز و زبر جهت لایه برداری از پوست هستند، معمولا به صورت اسکراب یا کرمهای پاککننده در بازار عرضه میشوند. البته میتوانید از انواع اسکرابهای خانگی که حاوی ذرات زبری مانند جو دو سر، شکر، نمک دریا و… هستند هم استفاده کنید. کافی است اسکراب را به آرامی روی پوست خود ماساژ دهید، همین اندازه کافی است و لایه سطحی پوست جدا میشود. اگر به دنبال روشهای سنتیتر هستید، میتوانید از کیسه کشیدن در حمام با سفیدآب و انواع لیفها و پدهای موجود در بازار استفاده کنید.
لایه برداری پوست با لیزر
لیزردرمانی، از بهترین و موثرترین روشهای بازسازی و جوانسازی پوست است. این روش حتما باید در کلینیک مجهز و تحت نظر پزشک متخصص انجام شود. از لیزردرمانی میتوان برای درمان بعضی بیماریهای پوستی مانند همانژیوم و ماه گرفتگی استفاده کرد. به علاوه، این روش، اسکارهای مختلف، برخی لکهای پوستی مثل کک ومک، لکههای قهوهای و همچنین، زخمهای برجسته و کلوئید را هم بهبود میبخشد. لیزردرمانی به دو روش تخریبی و غیر تخریبی انجام میشود.
- استفاده از لیزر CO2 یکی از انواع لایه بردار پوست و یک روش تخریبی است که در آن لایه یک ناحیه از پوست را به صورت سراسری برمیدارند.
- لیزر فرکشنال، از انواع روشهای غیرتخریبی لیزردرمانی است که در هر جلسه از آن، فقط لایه قسمت مشخصی از پوست را برمیدارند. این روش نسبت به روش قبل، عوارض کمتری دارد.
سخن آخر
در این مقاله سعی کردیم اطلاعاتی جامع درباره انواع لایه بردار پوست ارائه دهیم. البته توجه داشته باشید که هر پوستی برای لایه برداری مناسب نیست. اگر روی پوست خود زخم، عفونت یا حتی تبخال دارید، برای لایه برداری دست نگه دارید و صبر کنید تا التهابات پوستی شما فروکش کنند. پس از لایه بردای هم از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید، خودداری کنید. شاد و سلامت باشید.